YAHYAKAPTAN TANITIM

28 Aralık 2014 Pazar

TCG Hızır Reis Denizaltı Müze Gemisi-İzmit

İkinci Dünya Savaşı sonrası, 30 yıl süreyle ABD Deniz Kuvvetleri 'nde görev yaptıktan sonra, 30 Eylül 1983 tarihinde California'da Türk Sancağı çekilen TCG Hızırreis, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki aktif hizmeti 09 Şubat 2004 tarihinde sona erdikten sonra, Donanma Komutanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Müze Gemi yapılarak 29 Ekim 2004 tarihinden itibaren İzmit'te sergilenmeye başlandı. 

87 metrelik boyu ve yaklaşık 2 bin tonluk ağırlığıyla TCG Gayret Muhribinin yanında iri bir balina gibi görünen denizaltının "battı şamandırası" ve pervaneleri müzenin girişinde TCG Gayret'in pervanelen' ile birlikte ziyaretçileri karşılar. 

Denizcilerin gemilerdeki yasam şartlarının zorluğunu göstermek amacıyla, gemilerde yaşam mahalleri orijinal şekilleriyle muhafaza edilmiş ve denizaltının çeşitli bölümlerine konan cansız mankenlerle dekor tamamlanmıştır. 

Geminin tüm bölümlerinde kurulan ses düzeneğiyle ziyaretçiler interaktif olarak bilgilendirilmektedir. 
Sesli sunum içinde, torpidoların ateşlenmesi sırasında duyulan ses ve personel konuşmalarına da tanık olanlar, kendilerini adeta harp anında bir denizci gibi hissedebiliyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder